Pas på med computeren på offentlige netværk
Det er sjældent, vi udelukkende arbejder på kontoret, men derimod også i lufthavne, toge, caféer hos kunder eller andre offentligt steder i Danmark eller i udlandet.
Det eneste, vi har brug for, er en wi-fi forbindelse, og så har man adgang til sit arbejde.
Der er dog en del sikkerhedsmæssige problemer, man skal forholde sig til, når man deler en internetforbindelse med andre.
Når man deler netværk med andre, giver man dem også mulighed for at se, hvad man laver. Det er overraskende nemt at installere software, der gør det muligt at samle trafik fra netværket, som tillader, at man opsamler brugernavne og passwords og andre brugbare oplysninger fra andre brugere.
Foto credits: Wattoo.dk.
Hvis du for eksempel logger ind som WordPress admin fra toget, så er der altså en risiko for at andre opsnapper dine loginoplysninger og måske misbruger dem senere. Det er altså vigtigt, at du ikke logger på hverken netbank eller e-boks, når du anvender et offentligt netværk.
Mange mennesker er måske ikke klar over, at wi-fi på både biblioteker og studieinstitutioner gør dig særligt udsat for digitalt tyveri. Det er altså vigtigt, at du er bevidst og klar over, hvilket netværk der kan være til fare for dig og din sikkerhed.
Infografik lavet af netkablet.dk.
Vi har samlet nogle tips, der kan give dig en mere sikker surfing når du er på offentlige hotspots:
- Først og fremmest skal du være opmærksom på dine omgivelser og sikre dig, at ingen kigger dig over skulderen, når du for eksempel logger på din mail eller andre konti.
- Slå fildeling fra når du anvender et offentligt netværk og begræns mængden af følsomme, personlige data, du har liggende på din computer, mobil eller tablet. Du kan oftest slå fildeling fra under dine netværksindstillinger.
- Hold altid dine drivere opdateret.
- Surf ikke på hjemmesider, som du ikke ønsker at fremmede skal vide, at du besøger.
- Hav styr på dit antivirus og antispyware, så du begrænser chancen for at få uventet besøg på din enhed. Læs mere om dette ved at klikke her.
- Tag fornuftige valg og åbn aldrig mails fra ukendte afsendere med vedhæftninger. Du kan blive klogere på, hvordan man spotter falske mails ved at læse mere her.
- Det er en god idé at ændre sine login med jævne mellemrum, specielt hvis dine koder ikke er stærke. Lav vanskelige koder med store og små bogstaver og også gerne tal.
- Sig aldrig ja til, at det er et hjemmenetværk du anvender, da din computer så bliver synlig på netværket.
I bund og grund så handler det langt hen ad vejen om at tage fornuftige valg.
Det er dog også utrolig vigtigt, at man i forvejen har sikret sin computer med det rette antivirus og antispyware, så andre folk ikke har mulighed for at følge din adfærd online.
Hvis uheldet dog skulle være ude, at din computer enten bliver stjålet eller bliver udsat for digital tyveri, skal du straks kontakte de fornødne mennesker, der kan minimere risikoen, som for eksempel din bank.
Spær dine betalingskort, hvis du oplever en mistænksom adfærd.